Foderrådgivning

fasaner 014

Här sitter vår nya foderrådgivare Caroline Sandberg och går igenom alla kossornas personliga menyer för en månad framåt. Hon justerar  varje kossas fodersorter och mängd så att det harmonerar med hur mycket mjölk kos producerar och var någonstans hon befinner sig i sin laktation (är ett kossabegrepp för var hon befinner sig i sin graviditet , seminerad, med kalv, inför kalvning sin)

En ko som producerar mycket och måste då äta mycket mer än den som producerar mindre, och olika färdig fodersorter  (ser ut som pellets….) Sen ska det pusslas ihop med vilket ensilage vi har här på gården ,olika sorter i limpor och i balar med olika skördedatum, samt att vi lägger till HP-massa , minerarler , salter spannmål osv.

Dessutom tar det olika lång tid för olika sorters foder att passera genom  kons mage och olika hur snabbt kossan kan ta upp de olika ämnena för att tillgodogöra sig dom . En del foder behöver kombineras med något annat så att det tas upp fortare….eller ibland behöver det stoppas upp lite så att maten inte går FÖR snabbt genom kon….

Detta är en hel vetenskap och tar såklart mycket tid men här på Sjögården satsar vi på ett besök av Caroline varje månad. Då sitter såklart Anders med till viss del och de lägger upp riktlinjerna, stämmer av och provar ev nytt eller annat foder om man vill justera halterna i mjölken. Det har ju Caroline superkoll på och så hjälps dom åt till att hitta månadens bästa foderstat. ( vi människor brukar kalla det menyer eller dieter.!!.)

fasaner 015