Obduktion för kalv

 

img_3817

Vi har under en tid haft problem med våra kalvar. Flera stycken har snabbt blivit jättesjuka med diarre och blivit liggande, och sedan mycket snabbt dött ifrån oss. Då har vi hunnit börja behandla och uppmärksammat det mycket tidigt.

Våra rutiner är vi numera fanatiskt noga med vad det kalvarna. De får sötmjölk med exakt rätt temp, i egna flaskor de sjuka har egen flaska. Diskar flaskor, nappar , sondar och hinkar alltid efter varje måltid mycket ordentligt.

Strör och ser till att det är torrt varje dag, byter handskar. Desinficerar i boxarna, i hörnen , i botten och under supernoga varje vecka. Har låtit hela avdelningen stå tom och ”luftat”

Kalvarna har egna små västar, som direkt byts ut om de har blivit blöta eller nersmutsade. Vi har en heltidsanställd personal enbart för kalvarna. Vi har tagit bort alla kalvar från BB och köpt ytterligare nya kalvhyddor – då vi trott att det kan sitta smitta i träet på BB. De som går på behandling sondar vi med vätskeersättning mellan måltiderna för att de inte ska bli uttorkade.

Vår gårdsveterinär har bytt medicin så vi har provat olika behandlingar. Vi har skickat träckprov. Vi har gjort allt vi kan.

Idag körde vi ner en död kalv till Kristianstad för obduktion.

img_3814
Det går till så att vår får gårdsveterinär skicka en remiss till labbet, där de får veta kalvens historia och sjukdomsförlopp, hur vi behandlat den och med vad. När den är född osv.

Den här tjurkalven var född den 18 november,  drack rejält med råmjölk med högsta kvalite, som vi kontrollerat antikroppar i, mådde bra och fick igång magen. I fredags morgon var den frisk, fre em akut diarre , behandlades direkt-låg död på lördagsmorgonen.

Så nu väntar vi på svar från obduktionen så vi vet vad vi ska jobba mot.