Om Sjögården, Torsås By

image001

Liselott & Anders

I Torsås By,ca 3 mil sydväst om Växjö ligger vår gård, Sjögården. Gården är mycket naturskönt belägen i öppen och aktiv lantbruksbygd och med närhet till sjön Åsnen. Vi, min man Anders och jag, köpte gården  i juli 2007. Vi har tre barn, Konrad18, Ellen 12 och Anna 10 år.Till gården hör också våra två hundar Doris och Ebba, samt katten Clint. I ladugården finns för dagen 200 årskor, samt tillhörande kvigor och kalvar.

Såklart har vi duktiga musfångare i ladugården, de katterna heter Miss Li, Gunvald och Kattmamman.

Vi har ca 80 ha vall och lite skog också. Vi arbetar båda två på gården, och vi har dessutom två anställda och ytterligare fler killar på timma och vid behov, samt köper in tjänster och timmar under vallkedjan,Vi samarbetar med Falåkra Gård för gödselspridning, harvning, plogning sådd och hela skördenperioden. Det fungerar bra för oss då vi får nya snabba maskiner med duktiga förare, samt att Anders kan fortsätta med kossornas omvårdnad och själva arbetersplaneringen på gården.

Jag har hand om office i huvudsak, samt mjölkar något pass per dag och ger kalvarna mat. Därutöver har jag min blogg, studiebesök på gården och har flera uppdrag som ”Bonde i Butik” oftast då i Stockholmsområdet, där Skånemejerier tar mark, som det svenska alternativet.

.Här i byn, som påminner lite om Bullerbyn, har vi blivit väl mottagna och vi trivs alla   mycket bra.